ADALET BAKANLIĞI İLE VAKIFBANK ARASINDA YAPILAN PROMOSYON ANLAŞMASINA DAİR KAMUOYU AÇIKLAMAMIZDIR

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; merkez ve merkez dışı birimleri ile adalet teşkilatında görev yapan personelin maaş, ücret ve diğer ödemelerin yapılacağı bankanın tespit edilmesi için yapılan ihalenin ilk oturumunda en yüksek teklifin 20.100 TL olarak Vakıfbank tarafından verildiği, diğer bankaların ihaleden çekildiği, Bakanlık temsilcileri ve Büro memur Sen ile Koop İş Sen yetkililerinin katılımıyla yapılan ihalenin son oturumunda Vakıfbank'ın teklifini 25.000 olarak revize ettiği, bu rakam üzerinden ihalenin sonuçlanarak protokole bağlandığı belirtilmiştir.

Protokole göre “Promosyon” olarak adlandırılan bu ödeme 3 yıllık bir dönemi kapsamakta olup, ödeme 1 Eylül 1 Ekim tarihleri arasında yapılacaktır.

Bir yıllık promosyon karşılığı 8,333.33 TL’dir.

Adalet Bakanlığı bütçesinden 200 binin üzerinde çalışan maaş almaktadır. Ayrıca adalet hizmetlerinin yürütülmesi için vatandaşların yaptığı ödemeler de adı geçen banka üzerinden yapılmaktadır. Böylece Adalet Bakanlığı ve çalışanlar adına bankaya yatırılan ve tutulan para yüklü bir miktar oluşturmaktadır. Öte yandan ülkedeki enflasyon ortamı düşünüldüğünde önümüzdeki üç yıl içerisinde maaşlarda enflasyon oranında yapılacak artışların bu miktarı katlanarak artıracağı da tartışmasızdır.

Kamuoyuna yansıyan haberlere göre; çok daha az sayıda çalışanı bulunan bazı kurumların bankalardan çok daha yüksek miktarda promosyon alacakları konusunda anlaşmışlardır.

Adalet Bakanlığının Vakıfbank’la protokole bağladığı promosyon miktarı söylendiği gibi “rekor” bir rakama karşılık gelmemektedir. Üç yılık süre ve enflasyona bağlı muhtemel maaş artışları ile çalışan sayısı beraberce değerlendirildiğinde miktarın çok daha yüksek olması gerekmektedir. Beklenti bu yönde iken açıklanan rakam hayal kırıklığı yaratmıştır. Protokolün bu beklentiye uygun olarak yenilenmesi izlenecek en uygun yol olacaktır.

Yargıçlar Sendikası