YARGIÇLAR SENDİKASI 12 YAŞINDA

YARGIÇLAR SENDİKASI 12 YAŞINDA

Sendikamız kurulduğu 16.11.2012 tarihinden itibaren, temel hak ve özgürlüklerin korunması, hukuk devletinin varlığı, geliştirilmesi ve sürekliliğinin sağlanması, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı, yargıç güvencesi, hak arama özgürlüğünün ulusal ve uluslararası her düzeyde, herkes için etkin biçimde sağlanması, adil yargılama koşul ve kurallarının etkin biçimde gerçekleştirilmesi, yargının toplumsal saygınlık ve güvenilirliğinin sağlanması için anayasa, ulus üstü ilkeler ve evrensel değerlerden beslenerek örgütlü mücadelesini bugüne taşımıştır. 

Bugün 12.yılını tamamlayan sendikamız, yargıç ve savcıların kendi sesinden, hukuk devleti, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ile mesleki konulara ilişkin tüm sorunları ve çözüm yollarını dillendirmeyi sürdürmektedir.

Ne var ki ülkemizde yargı içinde örgütlü mücadelenin hiç de kolay olmadığı açıktır. Demokratik kanalların her geçen gün kapatılmaya çalışıldığı siyasal iklimde, sendikamız, önce meslek sendikacılığının önüne getirilen engeller ile kapatma davasına muhatap olmuş, bilahare de farklı hukuki nedenlerle aynı süreci yaşamıştır.

Yargı-Sen hakkında verilen kapatma kararına karşı İLO’ya yapılan başvuruda hükümet, yargıda sendikalaşma etkinliğinin önündeki engellerin kaldırılması konusunda uyarılmış, izlenmesi gereken yol açıkça gösterilmiştir. Ancak bu yolda bir adım atılmaması nedeniyle bu kez Yargıçlar Sendikası, iş kolu temelli olarak kurulmuştur. İdare, yargıçların sendika kuramayacağından bahsederek 2014 yılında bir kapatma davası açmış, bu dava Sendika lehine sonuçlanmış, Yargıtay incelemesi ile karar kesinleşmiştir.  

Ne var ki idare, benzer bir davayı 2020 yılında açmış, sendikamız açısından yasaya aykırı tebligat işlemleri ile yargılama yapılmış, sendikanın yok hükmünde olduğunun tesbitine karar verilmiş ve sendikamız tarafından 10/9/2023 tarihli genel kurul sonrası Valiliğe yapılan başvuru ile bu davadan haberdar olunmuştur. Bundan sonra sendikamız hukuksal yollara başvurarak hukuka aykırı bu karar karşısında adalet arayışına girişmiştir. İstinaf edilen karar ile ilgili olarak Ankara Bölge Adliye Mahkemesi süre yönünden bu isteği reddetmiştir. Yargıtay 9.Hukuk Dairesi ise kararın sendikaya yasada gösterilen biçimde tebliğ edilmediğini, istinaf başvurusunun süresinde yapıldığına hükmetmiştir. Bunun üzerine Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, yargıçların sendika kuramayacağını belirtmiş, bunun için silah taşıma yetkisine sahip emniyet ve ordu mensuplarının silah ile çalışmak zorunda olan kesimleri için verilen kararı emsal göstermiştir. Bu karara karşı sendikamız temyiz yoluna başvurmuştur. Yargıtayca bu hukuksuzluğun giderileceği, yargıçların, emniyet ya da ordu mensuplarına özgü bir karara atıf yapılarak  örgütlenme özgürlüklerinin engellenmeyeceğini, yine Yargıtayın uluslararası mevzuat ile İLO kararını da dikkate alarak hüküm kuracağını biliyoruz. 

Ancak kuruluşundan itibaren birden fazla kez aynı davalara maruz kalan sendikamız, örgütlenme özgürlüğünün ihlali niteliğindeki bu davalara rağmen, yürütme karşısında örgütlenme özgürlüğünü, tüzüğündeki değer ve ilkeleri yüksek sesle dile getirmeye devam etmektedir. 

Bizler sendikalı yargıçlar olarak, demokratik toplum olmanın, hak ve özgürlükleri etkin bir biçimde kullanmanın gereği olarak örgütlenmenin önemini ve bu yolla baskı grubu olmanın değerini biliyoruz. 12 yıldır bu mücadele, bir yandan kazanımlar bir yandan da ödenen bedeller ile bugüne taşınmıştır.

Anayasanın hedeflediği, açık, çoğulcu ve demokratik toplum ile toplumun adalet ihtiyacını karşılayabilecek bağımsız ve tarafsız bir yargının tesisi için bundan sonra da mücadele etmeye devam edeceğiz. 

Uluslararası metinlerin ve Anayasamızın açıkça tanıdığı sendika hakkının idare tarafından açılan tesbit davaları ile yok sayılmasına, bu toplumun genlerine 1923 yılında eklenen, uygar medeniyetler topluluğuna katılma hedefi ile 100 yıllık yargısal pratiklerinden oluşan deneyiminin izin vermeyeceğini biliyoruz.

Aynı kararlılık ve mücadele gücü ile daha nice seneler yolumuza devam edeceğimizi kamoyuna saygı ile bildiririz.

YARGIÇLAR SENDİKASI