ADLİ YIL AÇILIŞ TÖRENİ

ADLİ YIL AÇILIŞ TÖRENİ

 2019-2020 dönemi Adli Yıl açılış töreninin Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılacağı, Yargıtay Başkanlığı tarafından ilgili kuruluşlar ve Baro'lara bildirilerek davet gönderilmiş, ancak, başta İstanbul Ankara ve İzmir olmak üzere çok sayıda Baro Başkanlığı, törenin yapılacağı yer ile ilgili kaygı ve endişelerini dile getirerek toplantıya katılmayacaklarını bildirmişlerdir.
     Bir süredir Adli Yıl açılış törenleri ile hakim-savcı adaylarının kura törenleri de aynı merkezde yapılmaktadır.Geçmişte Adalet Bakanlığı ve Yargıtay gibi kuruluşların toplantı salonlarında yapılırken, artık böyle bir tercihin öne sürülmesi ve adeta zorunlu hale getirilmesi başlı başına bir sorun niteliğindedir. Yapılan Anayasa değişikliği ile, siyasi parti başkanı olabilen Cumhurbaşkanı huzurunda bu tür törenlerin gerçekleştirilmesi, öncelikle ve kesin olarak yargı bağımsızlığı ilkesine aykırıdır. İktidar partisi başkanı ve yürütmenin başı konumunda olması dolayısıyla, Cumhurbaşkanlığı'na ait bir mekanda ve onun katılımı ile toplantının yapılması, orada bulunan hakim ve savcılar yönünden ciddi bir tarafsızlık kuşkusu doğuracak nitelikte olduğu gibi, yürütme ile yargının birlikteliği gibi bir görüntüye neden olacağı için ayrıca sakıncalıdır. Bu yüzden, bu hususları vurgulayarak törene katılmayacaklarını bildiren Baroların çekincelerine katılarak, bu konudaki görüş ve yaklaşımlarını destekliyoruz.
     Yargı ile ilgili tüm temel konuların, yürütme müdahalesinden uzak ve yargı bağımsızlığını zedelemeyecek mekan ve koşullarda yapılması gerektiğini, her kişi ve makamın buna özen göstermesinin zorunlu olduğunu hatırlatarak durumu saygı ile kamuoyunun bilgisine sunarız.

   YARGIÇLAR SENDİKASI YÖNETİM KURULU