Cumhurbaşkanı Adaylarından Beklentilerimiz

Ankara sivil toplum güçleri ve demokratik kitle örgütleri olarak bir süre önce OHAL’in kaldırılmasının neden elzem olduğunu bir basın açıklaması ile kamuoyuyla paylaşmıştık. Ne var ki OHAL yedinci kez uzatıldı. Her uzatma kararının gerek ekonomi ve gerekse demokrasi açısından derin yaralar açtığını, siyasal bir krize ekonomik krizin eşlik ettiğini kaygı ile izlemekteyiz. Ancak OHAL’i uzatmak yetmedi, OHAL’in “işçi grevlerini engellemek için yapıldığı” da ifade edildi. AKP ve MHP, erken seçimin olmayacağı konusunda ısrar etmesine rağmen kamuoyunu bir kez daha yanıltarak demokratik seçimin özüne aykırı biçimde seçim kararı aldı. Muhalefet partileri ve sivil toplumun iradesi yok sayıldı.

Türkiye’de muhalif siyasal partiler, emek ve demokrasi güçleri, baskın seçimin ertelenmesi konusunda ne yazık ki ortak bir duruş sergileyemedi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, ‘OHAL uygulaması’, ‘tartışmalı mühürsüz zarf ve pusula kararı’, ‘seçim güvenliği ve saydamlığı’ konusunda şüpheleri dikkate alarak Türkiye’ye seçimleri erteleme çağrısı yaptı. Siyasal iktidarın yanıtı, Türkiye kamuoyuna yaptığı gibi, “kendi işlerine baksınlar” oldu. Baskın seçim çalışmalarının başladığı bu günlerde, bizler, OHAL koşullarında seçime gitmenin yurttaş iradesinin özgürce açığa çıkışını engelleyeceğini düşünmekle birlikte, seçimin Türkiye’nin demokratikleşmesi ve en temel insan haklarının hayata geçirilmesi için bir olanağa çevrilebileceği düşüncesindeyiz. Çünkü seçim baskın olsa da, Mayıs ve Haziran ayları, toplumsal ortak hafızamızın günleri olan 1 Mayıs, 6 Mayıs, 19 Mayıs, 1 Haziran ve 15-16 Haziran ile toplumsal muhalefetin en dinamik olduğu simgesellikleri barındıran, uzun yıllara dayanan bir hazır olma halinin zamanıdır. Seçimin bir olanak olarak değerlendirilebilmesi; ortak güçlerini hisseden biz yurttaşların, yani % 99’un, siyasete etkin katılımı ile mümkün olacaktır. Bu iki ay içinde, bireysel enerjimizi ve zamanımızı toplumsal enerji ile buluşturarak ortak geleceğimizi kurmak zorundayız.

Siyasal iktidardan ve Yüksek Seçim Kurulu’ndan talebimiz; Kamusal yetkilerini, zarf ve pusulaların mühürlü olmasını sağlamak, kamu kaynaklarını, seçimin saydamlığı ve güvenliği için, diğer bir deyişle uzunca zamandır unutulmuş olan ‘kamu yararı’ için kullanmalarıdır.

Böylesi bir dönemde sivil toplum örgütleri ve toplumun tüm kesimlerinin sandıklara sahip çıkmaları sorumluluğumuzdur. Sandık başında bulunacak yaklaşık 1,5 milyonluk sandık görevlisi ve müşahitlere geleceğini düşünen yurttaşlar olarak eşlik etmek ise zorunluluğumuzdur. Seçim güvenliği ile ilgili çalışma yapan toplumsal oluşumlara, gönüllü masalarına dahil olmak, iletişim ve eşgüdüm içinde çalışmak, bu süreçte en önemli yurttaşlık görevlerimizden birisidir.

Öte yandan Cumhurbaşkanı adaylarından bir “söz” beklemekteyiz. Bu söz, gerilimden ve kutuplaşmadan bunalmış herkese “hep birlikte barış içinde yaşama”nın olanağını ortaya koymaktır. Hepimizi ve ülkemizi temsil etmeye aday olan Cumhurbaşkanı adaylarından taleplerimiz şunlardır:

1. Barajın kaldırıldığı, çoğulcu bir parlamenter düzene geçiş,
2. Güçler ayrılığı ilkesi ve yargı bağımsızlığı,
3. Cumhuriyet değerlerini ileriye taşıyan laik, özgürlükçü ve çoğulcu bir demokrasi,
4. Evrensel hukuk ve insan hakları ilkelerinin uygulanması,
5. Yurtta barış dünyada barış ilkesinin gözetilmesi,
6.Başkanlık imtiyazlarının ve AOÇ’de hukuka rağmen yapılan mekânın kullanılmaması

Bizler bu ülkenin geleceğini dert edinenler olarak, sadece seçimden seçime oy kullananlar değil, geleceği birlikte kurabilecek kararlılıkta yurttaşlarız aynı zamanda. Tam da ülkemizin böylesine zor günlerden geçtiği bir dönemde ortak  geleceğimizi şekillendirme iddiasındaki bu kararlılığımızı stratejik akılla yürüteceğimizi bir kez daha ilan ederiz.

Ankara Cumhuriyet Okurları, Ankara Dayanışma Derneği, Ankara Tabip Odası , Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Çağdep, Çiğdemim Derneği, Eğit-Der, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, Kültür Sanat Emekçileri Derneği, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Mülkiyeliler Birliği,İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Eğitim ve Kültür Vakfı, Tüketici Hakları Derneği, Tüm Emekli Sen, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Ankara Şubesi, Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği, Sosyal Demokrasi Derneği, Ozan-Der, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, Yargıçlar Sendikası, Yurttaş Hakları Derneği