‘Tam Yandaş’ yargıya doğru

‘Tam Yandaş’ yargıya doğru

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Yüksek yargıya neşter vurmayı hedefleyen AKP’nin, hakimlerin derecelerini ortadan kaldıracak bir değişiklik yapmaya hazırlandığı bildiriliyor.

Yandaş Star gazetesinin dün ‘Jüristokrasi son buluyor’ başlığıyla manşetten duyurduğu düzenlemeye göre hükümetin Danıştay’da ve Yargıtay’da görevli birinci sınıf hakimlerin, ikinci ve üçüncü sınıf hakimlerle derecelerini eşitleyeceği ve Yargıtay üyelerinin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından ilk derece mahkemelere atanacağı öne sürüldü.

Hükümetin ayrıca 250 olan üye sayısını 2011’de 387’ye, 2014’te ise 516’ya çıkardığı Yargıtay’ın üye sayısını bu kez düşürmeyi planladığını ancak Anayasa’ya aykırılık nedeniyle yeni bir yapılanma amaçladığı iddia edildi.

 

 

‘Amaç ele geçirmek’

AKP’nin yargı alanındaki değişikliklerin nedeninin siyasi sahiplenme olduğunu belirten Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, “Yargıtay ve Danıştay üyelerini tasfiye etmek istiyorlar. Son iki üye seçimi, bu iki kurumdaki seçimlerin kayırmacılık ve cezalandırmacılık üzerine kurulu olduğunu gösterdi. Her engellemeye ve tasfiyeye rağmen, muhalefet odaklarının varlığını sürdürmesi üzerine yeni bir değişiklik daha yapmak istiyorlar. Amaç, yargıyı tamamen ele geçirmek” diye konuştu.

2011’de ve 2014’te yapılan değişikliklerle Yargıtay’ın üye sayısının iki kat arttığına dikkat çeken Karadağ, bunlara karşın AKP’nin istediği sonucu alamadığını ve kilitlenme yaşandığını söyledi. AKP’nin yargıda planladığı değişikliklerin uzmanlardan görüş alınmadan, Anayasa’nın ihlal edilerek yapıldığını bildiren Karadağ, “Siyasal sahiplenme ile yargıya ilişkin düzenlemelerin yapılmasına karşı çıkıyoruz. Planladıkları hiçbir değişiklikte hukuk ölçütü bulunmuyor. Şaşırdığımızı söyleyemeyiz. Çünkü Cumhurbaşkanı’nın ‘Anayasa Mahkemesi’nin kararını tanımıyorum’ dediği bir ülkede, yargının düzenini siyasi çıkarlar için allak bullak ederler” dedi.

“Anayasa’ya aykırı”

Yargıtay üyesi bir hakimin HSYK tarafından ilk derece mahkeme hakimliğine veya savcılığına atanmasının ayrıca hakimler arasındaki derece farkının ortadan kaldırılmasının Anayasa’ya ve yargının bağımsızlığına aykırı olduğunu söyleyen Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Murat Arslan ise şunları söyledi:

“AKP’nin son dönemde yargıda tüm kontrolü ele almış gibi gözükmekle beraber, kendince hala etki altına alamadığı bir cemaat görüntüsü üzerine değişiklik yapmaya çalıştığını görüyoruz. Fakat burada asıl dikkat edilmesi gereken, AKP’nin cemaati tasfiye ettiğini söylerken, muhaliflerin tümünü pasifize edilmeye çalışılmasıdır. AKP iktidarının yargıda bu kadar çok değişiklik yapmasının sebebi, kendi aleyhine çıkan kararlardan duyduğu rahatsızlıktır. Bu tür kararlar çıktıkça yargının yapısıyla oynadılar. Bugün bir değişiklik daha planlanıyor. AKP, Anayasa’ya aykırı olan bu değişikliği amaçladığı gibi yapabilirse, sistemin kendisine zarar verdiğini gördüğü an yeniden değişiklik yoluna gidecek. Asıl amaç ise kendi yargısını oluşturup istediği tüm kararları aldırtmak.”

 

http://www.birgun.net/haber-detay/tam-yandas-yargiya-dogru-105745.html