Adana Barosu Destek Açıklaması

ADANA BAROSUNDAN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA DEĞERLENDİRMELERDE BULUNAN HAKİM AYŞE SARISU PEHLİVAN HAKKINDA İNCELEME BAŞLATILMASINA TEPKİ…

HSYK’NIN TAVRINI DOĞRU BULMUYORUZ…

HSYK 3. Dairesi tarafından, 16 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması konusunda Evrensel gazetesine demeç veren Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri ve Karşıyaka Hakimi Ayşe Sarısu Pehlivan hakkında inceleme izni verildi.

HSYK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Hakim Pehlivan’ın, 16 Nisan’da yapılacak Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması konusunda mülakat verdiğini, HSYK 3. Dairesince Pehlivan hakkında inceleme izni verildiğini ve hazırlanacak müfettiş raporu doğrultusunda Pehlivan ile ilgili gereğinin yapılacağını söyledi.

Pehlivan, gazeteye verdiği demeçte Anayasa değişikliği ile yargının yürütmeye teslim edildiğine işaret etmiş ve “Parti ilçe başkanı bile hakime müdahale edecek” uyarısında bulunmuştu.

16 Nisan 2017 tarihinde ülkemiz çok önemli bir referanduma giderken, Anayasa’da yapılmak istenen değişikliklerden birisi de demokrasilerin olmazsa olmazı kuvvetler ayrılığının ortadan kaldırılmasıdır.

Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri, Karşıyaka Hâkimi Ayşe Sarısu Pehlivan’ın da yargıda örgütlenmenin durumunu, Anayasa değişikliği ile HSYK'da yapılması planlanan değişikliklerin yargıyı nasıl etkileyeceği ile ilgili görüş açıklamıştır. Ayşe Sarısu Pehlivan hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), inceleme başlatmasını doğru bulmuyoruz..

Bundan bir süre önce Antalya Cumhuriyet Başsavcı vekili Cevdet Kayafoğlu da , Twitter hesabından “PKK anayasa referandumunda ‘hayır’ çağrısı yapmış, sandıkta ‘hayır’ diyecek olanlar PKK ile aynı muameleyi göze alıyorlar demektir. Küsmece yok” mesajı unutulmamalıdır. Paylaşıma yapılan yoğun tepkiler üzerine korumalı takip edilebilen ve 147 takipçisi bulunan @CKayafoglu isimli hesapta Cevdet Kayafoğlu, profilini kaldırmıştı.

Rövanşist bir yaklaşım algısı yaratan Hakim Pehlivan’a soruşturma açılması kararı yurttaş nezdinde HSYK’nın güvenirliliğini ve tarafsızlığını zedelemiştir.

Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri ve Karşıyaka Hâkimi Sayın Ayşe Sarısu Pehlivan yargı bağımsızlığını ve devletin düzenini ilgilendiren bir konuda muhalif bilinen bir gazeteye demeç verdiği gerekçesiyle HSYK tarafından hakkında inceleme başlatılmış olması kabul edilemez.

Sayın Pehlivan'ın yaptığı açıklamaya baktığımızda, sendikayı temsilen herhangi bir suç unsuru taşımayan düşüncelerin ifade edildiği görülmektedir. Bu açıklama Sayın Pehlivan'ın hiçbir kesimi tehdit etmeden, ötekileştirmeden düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındadır. Türkiye’de ne yazık ki yargı bağımsızlığı olmadığından; siyasal iktidar, yargı üzerinde politik baskı yapmaktadır. Bu ortamda iktidar gibi düşünmeyen, özgürce görüş ve düşünce belirten kim olursa olsun suçlu ilan edilmektedir. Bu tavrı asla kabul edemeyiz.

Anayasa değişikliği neticelenmeden, HSYK yapısı değişiklik önerisine göre daha demokratik ve özgür iken açılan bu soruşturma, şayet Anayasa değişikliği kabul edilirse tamamen kuvvetler birliği ile tek bir kişi bir tarafından belirlendiğinde nasıl bir baskı ortamı oluşacağını düşünmek bile ürperticidir.

HSYK’nın Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri ve Karşıyaka Hakimi Ayşe Sarısu Pehlivan hakkındaki soruşturmadan bir an evvel vazgeçmesini istiyor ve bu sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine saygıyla sunuyoruz.